fbpx

לינור דויטש היא לוביסטית של הציבור וזו אינה מטאפורה. הארגון החברתי שבאמצעותו היא פועלת נקרא לובי 99, והיא מבלה את רוב זמנה במסדרונות הכנסת ובתקשורת עם חברי-הכנסת ופקידי ממשלה בכירים, שם היא מפעילה משקל-נגד ללוביסטים של התאגידים וקבוצות האינטרסים החזקות במשק.

הלובי נוסד על ידי יאיר פינק (יאיא), המנכ"ל, שהגה ויישם את הרעיון המהפכני הבא: לגייס מהציבור כסף באמצעות מימון המונים, ולהשקיעו בשתדלנות פוליטית עבור הציבור. למרות שהרעיון נראה בתחילתו לרבים כבלתי מציאותי, גייס פינק באמצעות Headstart סכומי-כסף ממשקיעים המכונים "חברים" שאִפשרו לצאת לפיילוט בן כמה חודשים. בתום התקופה, נאלצו פינק ודויטש לקבל החלטה כדי לוודא שתורמים גדולים לא יַשליטו את האינטרסים שלהם על פעילות הארגון. הם קבעו שהדרך היחידה שבה ניתן לתרום היא באמצעות הוראת קבע חודשית.

באתר הלובי מדווח כי מול 215 הלוביסטים של התאגידים הפועלים בכנסת נדרש משקל נגד. נכון להיום  הצטרפו 3,706 חברים התורמים כל חודש 130,000 ₪, והלובי הפך לארגון החברתי הראשון הממומן בלעדית במימון המונים. הכסף בלובי משמש בעיקר לתשלום שכר המשולם לצוות עובדיו המצומצם. הם היו רוצים לגדול, בכפוף למימון הפעילות, ולעסוק בכמה שיותר נושאים שכן הוא מרבה לקבל בקשות לטיפול במגוון תחומים, שרבות מהן הוא נאלץ לדחות בגלל מגבלות תקציביות. "אנחנו חייבים להתמקצע ולהיות ברמה הגבוהה ביותר כדי שלפעילותנו יהיו תוצאות מעשיות ומשמעותיות. הדגש עתה הוא על התחומים הכלכליים־חברתיים. אנחנו לא עוסקים בתחומים שנמצאים במחלוקת לאומית, כמו ביטחון או דת ומדינה“, אומרת דויטש.

עד כה הצליחו דויטש והלובי להניע, בין השאר, תיקון בחוק הלוביסטים בכנסת, המחייב לוביסטים להירשם בפרוטוקול ולהצהיר עבור מי הם עובדים. הם גם נטלו חלק במאבק למען הרפורמה בבנקים סביב מסקנות ועדת שטרום, ונאבקו להגדלת תמלוגי-הגז עבור המדינה (ועדת ששינסקי 2). ההחלטות באשר לנושאים מתקבלות בשיתוף החברים המציעים מספר רב של נושאים, העוברים סינון על פי מספר שיקולים: האם השינוי הוא מעשי, האם ארגון אחר כבר מטפל בעניין, האם האינטרס הציבורי חד-משמעי ומהי טובת-הציבור. מליאת החברים, הנדרשת לעניין פעמיים בשנה, גם מאשרת את התקציב ואת פעילות הארגון כולו.

ומה מניע את לינור דויטש, עורכת דין חרוצה שרכשה יכולות גבוהות בפוליטיקה ובשתדלנות פוליטית? מדוע לא עברה לצד השני, שם תזכה לשכר גבוה פי עשרה מהתגמול הצנוע הנוכחי שלה? "זה עשוי להישמע כקלישאה, אבל אני רדוּפה בדחף להשיג צדק. גדלתי במשפחה ממעמד הביניים, בניתי עצמי לבד. אבל כאשר אני רואה איך הדברים מתנהלים – זה מקומם אותי ומדיר שינה מעיני. המערכת הפוליטית מבדילה בין מחוברים ללא מחוברים, וזה לא צריך להיות כך. ברור לי שאני יכולה לעשות רק מה שאני עושה כעת, אני מרגישה בצד הנכון של ההיסטוריה, זה עתיד יְלדַי ועיסוק זה מביא לי סיפוק רב״, סיכמה לינור דויטש.

לכתבה המלאה: http://bit.ly/31ZUFOh