fbpx


מה קרה השבוע? משתתפים בדיון על השלכות הרפורמה המשפטית על הכלכלה הישראלית; יוצאים להגנת עצמאות העיתונות והתקשורת; לא מוותרים לאוצר במלחמה מול היבואנים הגדולים; נאבקים לאפשר השוואת עמלות מסחר בניירות ערך; מגיעה לכולנו תחבורה ציבורית איכותית; חושפים את מחדל כפל הביטוחים; ועוד


השלכות הרפורמה המשפטית נכנסות לטריטוריה הכלכלית
כארגון שפועל בזירה הכלכלית ונלחם להגן על כספי הציבור, אין אנו יכולים להתעלם מהעובדה שהשלכות החקיקה המזורזת של הרפורמה המשפטית חצו עמוק מהתחום המשפטי חוקתי לתוך התחום הכלכלי, ומאיימות לפגוע ישירות בכיס של כל אזרח במדינה: עליית הריביות על המשכנתאות, עליית הדולר והאינפלציה, פגיעה בפנסיות, העלאה נוספת של יוקר המחייה.
לכן, הגענו לדיון בוועדת הכלכלה שנקבע בנושא, אליו הוזמנו לדיון אך לא הגיעו: משרד האוצר, משרד הכלכלה, המועצה הלאומית לכלכלה, בנק ישראל, רשות שוק ההון, רשות ני״ע, משרד המשפטים. העובדה שאף גוף מקצועי מהממשלה לא התייצב קצת אומרת דרשני.
אנחנו, לעומת זאת, היינו שם כדי לתת סקירה מקצועית על השלכות האירוע המאקרו כלכלי שמתפתח לנגד עינינו.




מנכ"ל קוקה קולה יתווך לנו את המציאות?
עצמאות העיתונות והתקשורת נמצאת תחת איום בשל שלל התכניות של שר התקשורת: סגירת התאגיד, הפרטת תחנות הרדיו שלו, סגירת חטיבת החדשות שלו, קיצוץ והעברת תקציבים לערוצים המסחריים ואפילו ביטול "חברות החדשות" והפקת חדשות ישירות בידי בעלי ההון. השלב הבא – מנכ"ל קוקה-קולה מרים טלפון ישירות לעורך הראשי של מהדורת החדשות ואומר לו מה לפרסם ואיך. לפוסט המלא>>>


האוצר נכנע ליבואני המזון הגדולים
לקראת ישיבת הממשלה על התקציב, הוסר מחוק ההסדרים סעיף הדגל ברפורמה להורדת מחירי המזון, שנכנס אליה בעקבות הלחצים שהפעלנו – פירוק היבואניות הגדולות. עם זאת, הוחלט על הקמת ועדה שתבחן את הצורך בצמצום הכוח של חברות המזון הגדולות. בדיון שנערך השבוע בוועדת הכלכלה, התעמתנו עם חברות המזון הגדולות ויבואני הענק, שטענו שהגורם העיקרי ליוקר המחייה הוא המע״מ ולא הריכוזיות בשוק. צפו במרב דוד, סמנכ״לית הלובי בדיון. לפוסט המלא>>>


כשמגיעים לתחב״צ – איכות היא גם כמות
שרת התחבורה החליטה להוריד את תעריפי הנסיעה בתחב"צ על חשבון התדירות. אבל תחב״צ גרועה וזולה לא תעזור לאף אחד – לא לתושבי הפריפריה, שזקוקים לאמצעי תחבורה תדיר ואמין למרכזי התעסוקה, ולא לתושבי המרכז, התקועים שעות בפקקים עם הרכב הפרטי. החסם העיקרי לשימוש בתחב"צ הוא לא התעריף, הנמוך ממילא, אלא בעיית התדירות וחוסר האמינות והיעילות של התחב"צ.


האם גם אתם משלמים פעמיים על ביטוח בריאות?
ברשותכם ביטוח בריאות פרטי בנוסף לזה של קופת חולים? רוב הישראלים לא בקיאים בהבדל בין סוגי ביטוחי הבריאות, ולכן כ-40% משלמים פעמיים על אותו השירות, למרות שיוכלו לקבל פיצוי ביטוחי רק פעם אחת. העלות הממוצעת למשק בית על כפל הביטוח הזה הוא כ-2000 שקלים בשנה, כסף מיותר שנזרק לפח ומשפיע על יוקר המחיה בישראל.
בחוק ההסדרים הקרוב יש סעיף שאמור לפתור את העניין, ואנחנו בלובי מתכוונים לתמוך ולקדם גם כאן.


השבוע בתקשורת
צפו במנכ״לית הלובי, עו״ד לינור דויטש, במהדורה של ״כאן״, דנה בהתקפלות הממשלה מתכנית הדגל לטיפול ביוקר המחייה, ובהופעתה ב״משחקי הכיס״ על מה שהתרחש מאחורי הקלעים.


סרטון סיכום חודשי
גם החודש, אופיר נועה פרוביזור, מנהלת הקהילה של הלובי, מסכמת את עיקרי העשייה שלנו בסרטון קצר וקולע 🙂


תחרות גיאוגרפית בשוק המזון
הפעם בפינת המחקר נסביר על תחרות גיאוגרפית בתחום קמעונאות המזון. נתחיל מסיפור אישי של מנהל המחקר בלובי, שגר בעבר בשכונת פסגות אפק בראש העין. ליד הבניין היה לו מינימרקט יקר; במרחק עד חמש דקות נסיעה היו לו שלושה סניפי שופרסל: שני סניפי שופרסל שלי (יקרים יחסית), וסניף שופרסל אקספרס חדש (הכי יקר). בשביל להגיע לסופר זול, המרחק היה בין 15-25 דקות נסיעה כתלות בפקקים.
מדובר בתופעה שרשות התחרות זיהתה: בתחום קניות המזון, יש משמעות גדולה למרחק: בקניית המזון השבועית, הרוב יבצעו את הקנייה בסופר הקרוב. עקב כך, הרשות החליטה בחוק התחרות במזון (2014) שכל קמעונאי גדול שרוצה לפתוח סניף גדול (מעל 250 מ״ר) חדש באזור בו יש לו כוח שוק משמעותי – צריך את אישור רשות התחרות.
מצאנו בעניין שתי בעיות: ראשית, הרוב המוחלט של הבקשות שהוגשו לרשות לפתיחה סניפים גדולים נוספים – אושרו. שנית, שופרסל – הקמעונאי הגדול ביותר – פשוט פתחה סניפי “אקספרס“, עם שטח מסחר מתחת לרף שקבוע בחוק, וכך לא נדרשה כלל לקבל אישור. כך, מצאנו ששופרסל פתחה 43 סניפי אקספרס חדשים בין 2014-2021, בעיקר באזורים בהם כבר יש לה נוכחות משמעותית.
חוק ההסדרים שיגיע בקרוב לשולחן הכנסת כולל הקלה על רשתות סופר גדולות לפתוח חנויות גדולות נוספות, ואנחנו ניאבק נגד הסעיף הזה. במקביל אנחנו פועלים לסגירת פרצות נוספות, שמשמשות כיום את הקמעונאים ובעיקר את שופרסל כדי להמשיך לנצל את כוח השוק באזורים שונים וליצור מצב שבו הן ״מתחרות בעצמן״ ויכולות להעלות מחירים.להעמקה:
הרצאה של הממונה על התחרות בנושא התחרות הגיאוגרפית
מפות עדכניות של רשות התחרות עם אזורי כוח השוק של הקמעונאים הגדולים.
פנייה שלנו לרשות התחרות מנובמבר 2021


בסקר של השבוע שעבר שאלנו האם ברשותך חשבון מט״ח (מטבע חוץ) פעיל.
53% ענו שכן, ו-47% ענו שלא.

השבוע בסקר השבועי שלנו, רצינו לשאול…

האם את.ה מתנדב.ת בעמותה הקרובה ללבך?