פרק 32 // מונופולים, תקנים וחסמים

לאחר עשרות שעות של דיונים קדחתניים בוועדות הכנסת, נפגשנו עם עו"ד רחל גור, מנהלת תחום ממשלה בלובי 99 ולוביסטית ציבורית האמונה על תחום המאבק במונופולים בייבוא, לשיחה על יוקר המחיה, המונופולים שעושים קופה על חשבון הציבור והרפורמות שקידם לובי 99 לפתיחת השוק לתחרות והורדת מחירים.
שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב email
שיתוף ב telegram

מי התארח?

עו"ד רחל גור, לוביסטית ציבורית ומנהלת תחום הממשלה בלובי 99, האמונה על תחום הייבוא בלובי.

על מה דיברנו?

הרפורמה הגדולה בייבוא שתכנס לתוקף ביוני 2022, המאבק מול הלוביסטים המסחריים בדיוני חוק ההסדרים, קידום התחרות בשווקים, הרפורמה בתמרוקים, המונופול של מכון התקנים ועוד.

הנושא מעניין?

    רוצים לתמוך באינטרס הציבורי?

    תמלול הפרק

    הגשה: כרמל נמש.
    אורחת:
    עו"ד רחל גור.

    —-

    <פתיח>

    עו"ד רחל גור: לרוב בדיונים, מדובר בדיון אחד וזהו. אתה בא, אתה מדבר, אתה מנסה להשפיע, אתה מנסה להתכונן, אבל אין אפשרות לייצר מהלך יותר גדול, זה באמת היה ייחודי. מכיוון שהיו כל כך הרבה חוקים ששינו, וכל כך הרבה שעות שהמשתתפים בילו ביחד, היה אפשרות לנסות ליצר משהו יותר משמעותי, מאשר הרפורמה הממוצעת.

    <מעבר>

    קריינות:  אהלן, אהלן  ברוכים השבים, לעוד פרק, במלכוד 99. אם זיהיתם את עורכת הדין רחל גור, סימן שאתם, מאזינים קבועים שלנו, וככל הנראה, אתם כבר יכולים לנחש, עללל מה בערך נדבר. שניה לפני שאברך אותה לשלום, יש לי בקשה קטנה – אם אתם אוהבים את הפרקים שלנו, אז נשמח מאוד, שתדרגו אותנו – בספוטיפיי, אפל או כל אפליקציה אחרת שמאפשרת, כמה כוכבים שתרצו, רצוי בין חמישה לחמישה, אבל לבחירתכם. חוץ מזה, נשמח מאוד לקבל מכם פידבק על הפרקים – ולשמוע אם אהבתם או לא, אנחנו בפייסבוק ובטוויטר ובטלגרם  ובאינסטגרם אבל עכשיו,

    כרמל נמש:  אנחנו עכשיו מתחילים, אהלן רחל מה שלומך?

    עו"ד  רחל גור: …. הכל מעולה, כיף לי להיות פה.

    כרמל נמש: … אנחנו דיברנו מזמן… נפגשנו כבר לכמה פרקים קודמים

    עו"ד רחל גור: נכון

    כרמל נמש: אבל לטובת המאזינים שרק עכשיו מצטרפים אלינו, בואי תספרי במילה או שתיים מי את?

    עו"ד רחל גור: קוראים לי רחל גור אני עורכת דין במקצוע ואני מנהלת את תחום הממשלה בלובי 99.

    כרמל נמש: אוקיי וכשאת אומרת ממשלה את בעצם הגעת משורות הממשלה, נכון?

    עו"ד רחל גור: אכן אני הגעתי ללובי בתחילת 2020, אחרי כמעט 10 שנים כיועצת שר במגוון משרדי ממשלה, והיו לי גם שני תקופות בכנסת אז בכלל מעניין.

    כרמל נמש: בקיצור את הבן אדם הנכון לשאול אותו על רפורמות וכל מיני דברים שקרו..

    עו"ד רחל גור: מקווה שכן

    כרמל נמש: נגיד סוף, סוף יש תקציב למדינת ישראל

    עו"ד רחל גור: סוף, סוף יש תקציב במדינת ישראל ברוך השם

    כרמל נמש: ואיתו גם חוק ההסדרים

    עו"ד רחל גור: ואיתו  גם חוק ההסדרים, כמובן. כזכור הוא חוק ההסדרים, הוא חוק שמתלווה לחוק התקציב. חוק התקציב זה בעצם המספרים- כמה כסף הולך לכל משרד ממשלתי, תוכנית וכדומה. חוק ההסדרים זה רפורמות, זה השינויים המבניים שמתלווים לתקציב. זאת אומרת, על מנת לבצע את התקציב, חייבים לעשות את הרפורמות האלו, 1,2,3,4, וזה מה שיש מחוק ההסדרים.

    כרמל נמש: בשפה עממית נגיד פשוט מעמיסים עוד כמה רפורמות וחוקים על אותה הצבעה כדי שהכל יעבור ביחד.

    עו"ד רחל גור: נכון, טכנית זה אמור להיות רק שינויים כלכליים, רק רפורמות כלכליות ולא חברתיות, אבל אתה צודק מכיוון שמדובר במסלול מהיר מבחינת חקיקה אז תמיד יש ממשלה, במיוחד למשרד האוצר, רצון נעמיס כמה שיותר על העגלה, כי אם כבר יש הזדמנות לשנות אז יאללה

    כרמל נמש:  ויש לי תחושה שלא סתם אנחנו יושבים ומדברים כי את השתתפת בחלק מהדיונים האלה

    עו"ד רחל גור: אני השתתפתי בכ-20 דיונים מששהו כמו 60 שעות דיון. זו הייתה החוויה אינטנסיבית, אבל מעניינת.

    עו"ד רחל גור: לא, אני התמקדתי אך ורק את הרפורמה בייבוא. הלובי אבל חרש את הכנסת, ואנחנו השתתפנו במאות שעות דיונים, לגבי הרפורמה בבנקאות, לגבי הקמת רשות רגולציה חדשה…

    כרמל נמש: אוקיי אז עשרות שעות בדיונים' בואי, תספרי מה זאת הרפורמה בייבוא.

    עו"ד רחל גור: אז הרפורמה בייבוא זה בעצם 5 רפורמות, בו זמנית, שנכללו באותו מועד. כפי שאמרנו- אם כבר משנים אז מנסים להעמיס את הכל על העגלה; ובעצם מדובר בתיקון לחוק התקנים, לפקודת היבוא והיצוא, לפקודת הרוקחים, לחוק המזון ולפקודת הטלגרף.. בעצם מה שזה אומר זה ניסיון לפשט ולהקל על הליך הייבוא, בין אם זה בייבוא רשמי או ביבוא מקביל, על מגוון מאוד רחב של מוצרים. ממוצרי בית חשמל, אלקטרוניקה, אפילו, את, הריהוט, , כמובן טואלטיקה , טלפונים וכדומה.. באמת מדובר ברפורמה מאוד רחבה כמעט כל המוצרים שאתה רואה  בבית או קונה ביום יום; למעט מוצרי ילדים ותינוקות.

    כרמל נמש: אז הרבה מאוד מוצרים והרבה מאוד דיונים על אותה רפורמות, שכמו שאמרת –  בסופו של דבר הן רפורמה אחת גדולה, שפורטים אותן  לכמה רפורמות קטנות. בואי תספרי על החוויה.

    עו"ד רחל גור: אז קודם כל היה ממש כיף כי סוף פתחו את הכנסת אחרי שנתיים של קורונה. כשהתחלנו את הדיונים של חוק ההסדרים בזום, כי לא היה אישרו הגעה של נציגי ציבור בכלל, כאילו שמשתתפים שאינם נציגי ממשלה, בגלל מגבלות של הקורונה. ובערך בנקודת החצי בדיונים, חלק מהמגבלות הוסרו והצלחנו להתחיל להגיע לדיונים בלייב פנים מול פנים, ודיונים כאילו זו חוויה מאוד אינטימית, אתה נמצא עם אותו קבוצה של אנשים, בדיונים שמקבלים יותר תקשורת, אז כמובן יבוא   נציגים חיצוניים וכתבים וכדומה, אבל רוב הדיונים הם די משעמים. וזה באמת הדיונים שמשנים את החיים של אנשים. אז זה דיונים שאליו מגיעים

    עו"ד רחל גור: ….כמובן הח"כים, הנציגים, נגיד של היבואנים הבלעדיים, של התאחדות התעשיינים, נציגי הממשלה

    כרמל נמש: שזה שסטוביץ׳, דיפלומט

    עו"ד רחל גור: נכון, כמובן, זה התאחדות התעשיינים, בשם התעשייה המקומית, היצרנים. יש פה, מכלול אינטרסים שמשחקים, אבל בסוף של דבר, ביום יום, בדיונים- לא מדבר בהרבה אנשים, משהו כמו נגיד 15 משתתפים קבועים, שמבלים ביחד בתוך החדר של הוועדה ימים ולילות.

    כרמל נמש:  אם אני מנסה לסכם את מה שקורה שם- מצד אחד יש את חברי הכנסת שמגיעים לוועדה, תפקידם, אנחנו מדברים על ועדת הכלכלה ותפקידם לדון ברפורמה ולאשר אותה. לאשר את הסעיפים, לשנות, להעלות הסתייגויות, זה שחקן 1

    עו"ד רחל גור: נכון

    כרמל נמש: השחקן השני שנמצא שם הוא השחקן הממשלתי- כמו משרד האוצר ומשרד האנרגיה ומשרד הבריאות וכל משרד שבעצם צריך לתת את האינפוט שלו על אותה רפורמה, ומה הגבלות ומה כן ומה לא.

    עו"ד רחל גור: נכון

    כרמל נמש:  ואז מגיעים השחקנים מה שנקרא המטוטלת,

    עו"ד רחל גור: נכון

    כרמל נמש: לאן אותם שחקנים ממשלתיים ושחקני הכנסת, החברי כנסת יחליטו להטות את הכף?

    עו"ד רחל גור: ואז מגיע מישהו שמנסה להשפיע

    כרמל נמש: נכון, אז בואי נדבר על מי שבעד הרפורמות, שמקדם אותן, נקרא לו הצד של הציבור. מי נמצא שם?

    עו"ד רחל גור: אז קודם כל אנחנו כמובן נמצאים שמה, ונוכחנו בכל דיון, והגיעו גם הרבה אנשי שטח, שזה היה מאוד מעניין. יבואנים מקבילים קטנים שסיפרו על הקושי כאילו היומיומי, החוויה מהשטח, כמה חסמי יבוא יש, כמה יבואנים הבלעדיים מצליחים לחסום את הפעילות שלהם, כמה קשה לעבוד עם מכון התקנים, כמה המכוני בדיקה הפרטיים לא הצליחו להתרומם ברמה מספקת, הם בהחלט היו חלק מרכזי מהדיון, ובנוסף היו כל מיני ארגונים שהציגו חששות, נגדיר את זה כך.

    כרמל נמש:  אוקיי אז זה מי שבעד, בואי נדבר על מי שנגד.

    עו"ד רחל גור: , היה את התאחדות התעשיינים היו את הנציגים של היבואנים הבלעדיים, היה כמובן מכון התקנים, ואז היו אינספור איגודים-  איגוד מייצרי דודי השמש, איגוד הזה, איגוד הזה, שבו כל אחד עלה.. זה כבר היה משעשע, היה כבר פורמט קבוע – יש כל משתתף שעלה בזום, הוא היה אומר: "אני בעד הרפורמה בייבוא, חייבים להקל על יוקר מחיה, אבל", ואז באבל הזה הגיעה הבקשה – רק להחריג את המוצר שהוא מוכר. אם זה הכבלים, או אם זה דודי שמש, או אם זה… ואז לאחר אבל ואת הבקשה כמובן מגיע האיום –אם אני אייבא דודי שמש בגרמניה, איפה שמשתמשים בדודי שמש בצורה די נרחבת, את יודעת, הילדים יתחשמלו באמבטיה, אם אנחנו נייבא תמרוקים ממזרח אירופה או מאנגליה, אנשים … ירעלו וישרפו, ואת יודעת, המון מתנגדים

    כרמל נמש:  אז הרבה מאוד מתנגדים רחל,איך זה בסוף ישפיע על הכיס שלי

    עו"ד רחל גור: אז אנחנו מקווים שבסופו של דבר יהיה פה הקלה על יוקר מחיה. זה אומר בצורה הכי פשוטה המחירים של המוצרים שאתה קונה בסופר או בחנויות הפארם או רהיטים קטנים פשוט המחירים ירדו, זאת מטרת העל. איך זה משפיע? בעצם מפחיתים את הבדיקות, עוברים מערכת  בדיקות מה שנקרא "פרי-מרקט" שבו בודקים כל מוצר שמייבאים לפני שזה מגיע לשוק, בודקים את זה בדיקת דגם במכון התקנים או אחד המכונים פרטיים ואז בודקים את זה שוב בודקים כל מכולה בנמל. ובמקום לעשות את כל הבדיקות והסחבת ומחכים ואישורים, חודשים של המתנה, ,וגם עלויות של הבדיקות עצמו, מוותרים על השלב המקדמי הזה ועוברים במקום זה למה שמקובל באירופה וגם בארצות הברית, ואנחנו עוברים למה שנקרא מערכת "פוסט-מרקט", זאת אומרת מייבאים על סמך תצהיר ובדיקות כאילו, מחו"ל לרוב,  זאת אומרת  לא רק תצהציר ,אלא גם מייצרים מה שנקרא תיק מוצר שבו, מפקידים את כל המוצרים שמעידים על התקינות של אותו מוצר, אבל אז לא בודקים נמלים, זאת אומרת לא בודקים בשערי המדינה,  אלה מסתמכים על תצהיר מסתמכים על היבואן, שמעוניין להיות שחקן חוזר בשוק הישראלי, ומעבירים אתם המוצרים ישירות לשוק.

    כרמל נמש: כלומר אני כרמל מייבא לצורך העניין כוסות חרסינה ממדינה באירופה.

    עו"ד רחל גור: נכון

    כרמל נמש: אני מסתמך על זה שרכשתי שמה בתור ייבואן איזה שהוא מוצר, את כוסות חרסינה, וקיבלתי מאותו יצרן תעודה שהוא עבר בדיקה שמה. ייבאתי את זה לכאן, ועכשיו אני יש לי את היכולת במקום להמתין המון, המון זמן שמכון התקנים יבדוק ויאשר את אותה כוס חרסינה, אני יכול כבר לשווק אותה ולמכור לסופרים, ואחר כך יבדקו בצורה מדגמית שהכוס באמת עומדת  בתקנים, של התעודות שהצגתי.

    עו"ד רחל גור: נכון. מה שאתה אמרת הוא מדויק, אבל זה קצת מעבר. כי הם כבר מנסים לבטל את התקנים הישראלים. זאת אומרת אותו כוס שאתה ייבאת- לא תצטרך להתאים איזשהו סטנדרט ישראלי ייחודי שהוא שונה בעולם, אלא הוא יותאם לסטנדרט האירופאי. זאת אומרת  אם הכוס עובד באירופה הכוס יכול לעבוד גם פה בישראל, וככה זה הופך את כל ההליך להרבה יותר פשוט, כי לא צריכים להתאים את המוצרים שאנחנו מייבאים לאיזה סטנדרט שהוא שונה  מהסטנדרט הבינלאומי.

    כרמל נמש: אז הרבה מאוד דיונים והבנו כבר איך זה יעבוד עם כוס חרסינה שלי, אבל מה בסוף יצא מאותן ה20 שעות שלך בדיונים?

    עו"ד רחל גור: המאבק הכי גדול היה את הנושא של החרגות. כמה מוצרים יוחרגו מהרפורמה, מה בעצם מקבל פטור מהרפורמה בייבוא, ופה אנחנו נלחמנו מאוד, מאוד קשה, כדי שרשימת המוצרים שמוחרגים, תהיה כמה שיותר מצומצם. בסופו של דבר לפחות בתקנים הוחרגו משהו כמו שליש מהתקנים, כ-70% מהתקנים נכנסו, ושליש נשארו בחוץ. ועכשיו השאלה היא מה המנגנון ההמשך? איך מוסיפים את ה-30 תקנים שהוחרגו לתוך הרפורמה? עכשיו רובם לא הוחרגו בגלל סיבה מהותית, אלא בגלל של משרד הכלכלה טרם הספיק לעבור עליהם ולהתאים אותם על הסטנדרט בינלאומי. חשוב להגיד שמשרד הכלכלה יחד עם מכון התקנים היה אמור לעשות את זה כבר ברפורמה הקודמת ב-2016, אז באמת יש פה פגם בזה שזה חיכה, והמתין והתמהמה כל כך הרבה שנים, אבל אתה יודע.. מה שהיה היה. כרגע אנחנו מעוניינים, למשוך קדימה. הרפורמה אמורה להיכנס לתוקף בעוד כמה חודשים, לגבי התקנים ביוני 2022, ואנחנו עכשיו מתמקדים במעקב אחרי פעילות של משרד הכלכלה, הם גם מחויבים לבוא ולדווח לכנסת, זה היה אחד ההתניות שהכנסנו לחוק, ולהסביר לנו בדיוק איך הם עוברים על התקנים, כמה הם הספיקו לעבור עליהם ואיך הם הולכים להכניס את מה שלא הספיקו לעבור עד אוקטובר בין אוקטובר ליוני, איך הולכים להוסיף כדי שנגיע לכמה שיותר תקנים. תמיד היה החרגות מטעמי בטיחות, אבל שהם יהיו באמת החריג, כאילו כמה החרגות בודדות, ושהרוב המכריע של מוצרים יכנסו לתוך המסלול של הרפורמה.

    כרמל נמש: וכשזה קורה את יכולה לסמן וי ולעבור לנושא הבא?

    עו"ד רחל גור: אנחנו אף פעם לא מסמנים וי

    כרמל נמש: אז מה הלאה?

    עו"ד רחל גור: זה מאבק תמידי , בעצם פה יש לנו פה כמה רפורמות וכל רפורמה נכנסת לתוקף במועד אחר. אז נגיד הרפורמה בתמרוקים תיכנס לתוקף רק בינואר 2023 ובכל שלב אנחנו צריכים להיאבק, לוודא שמה שהושג בדיונים הראשונים באמת יושם, ולהרחיב את זה, כדי שזה יהיה כמה שיותר אפקטיבי. הנושא השני הוא ההישג המרכזי השני בדיון, היה הנושא של המונופול של מכון התקנים. בהלדוגמה מוצרי תמרוקים שמייבאים בייבוא מקביל עדיין מחויבים לחלק, לפחות, מהבדיקות. וההצעה המקורית בחוק – היה שניתן לעשות את הבדיקות האלה רק במכון התקנים ולא במעבדות פרטיות. כמובן שזה מחזיר אותנו כאילו 5-6 שנים אחורה ומחסל את הרפורמה הקודמת שהייתה מיועדת לייצר תחרות למכון התקנים. בזכות התערבות שלנו זה לא התאפשר וכבר בעת תחילת הרפורמה יאפשרו בדיקות גם במכון התקנים, וגם במכונים הפרטיים. אבל הרפורמות לעולם לא מסתיימות, אנחנו תמיד מוצאים בלת"מים (בלתי מתוכננים) חדשים, ובמקרה הזה זה נושא שבדקו את הדגם. אז זה נכון שעכשיו יהיה תחרות בבדיקות יבוא איפה שהם חייבים, זאת אומרת הבדיקות שנעשים לפני שהם מייבאים את המוצר לארץ, אבל מכון התקנים הוא היום מוגדר כספק יחיד של משרד הכלכלה. הוא הגוף היחיד שמוסמך לעשות את הבדיקות בשווקים, להוריד את המוצרים מהמדפים ולבדוק אותם בפועל. אז שוב חזרנו לאותו בעיה של שחקן יחיד, מונופוליסטי. חוסר התחרות דבר שכאילו יקר עלויות בצורה משמעותית. אז זה המאבק הבא שלנו, שכפי שיהיה- יש תחרות בדיקות המקדמיות יהיה גם את תחרות בבדיקות בשווקים.

    כרמל נמש: אוקיי אז נראה שצריך לאחל לך בהצלחה במאבק הזה

    עו"ד רחל גור: תודה רבה

    כרמל נמש: ואנחנו נמשיך להתעדכן

    עו"ד רחל גור: נכון

    כרמל נמש: ונקווה שהעסק שלי לייבוא כוסות חרסינה

    עו"ד רחל גור: תצליח ותמכור בזול

    כרמל נמש: אני אשבור את השוק של כוסות החרסינה בזכות הבדיקות המקדמיות

    עו"ד רחל גור: בדיוק ותגלגל את כל מה שחסכת לצרכן, זה באמת מה שאנחנו מחכים לראות האם זה..

    כרמל נמש: אני מבטיח להיות משווק כזה

    עו"ד רחל גור: יפה, ראוי.

    כרמל נמש: כן

    < מוזיקת רקע לסיום>

    קריינות : יש לי גילוי נאות – כשהקלטתי את השיחה עם רחל, טרם יצאנו למחאת מרד הפסטה. עכשיו, על פניו, המחאה הזו, שעוד נדבר עליה בפרק אחר, אמורה להשפיע. כלומר – היא השפיעה. זוכרים את הרפורמה שרחל סיפרה לנו שתיכנס לתוקף בחודש יוני הקרוב? אז עד שהיא תגיע, שרת הכלכלה, החליטה להקדים ב-3 חודשים יישום של חלק ממנה. בפועל, זה אומר שכבר עכשיו, כשאתם מאזינים, יש מוצרים כמו טיטולים, ותחבושות הגייניות, וסבון כלים, שההקלות על הייבוא שלהם, נכנסו מיד לתוקף. וזה אומר – שהם עולים לנו פחות כסף. ועדיין, בשיחה שערכתי עם רחל היום,היא ציינה שלצד הברכות, בלובי 99 ממשיכים לקדם הקלות על ייבוא מוצרים נוספים. אם גם אתם רוצים, לצמצם את המונופול של מכון התקנים, או לקדם את הרפורמה בתמרוקים, אני קורא לכם להצטרף ללובי.  יותר חברים בלובי 99, זה יותר לוביסטים בלובי 99 , שזה יותר הישגים, ובמקרה של היום יותר מוצרים זולים.  אם השתכנעתם , לחצו על הלינק שבתיאור הפרק או כנסו ל-lobby99.org.il והצטרפו ממש עכשיו. אני מזכיר – באתר שלנו, תוכלו למצוא מידע נוסף על שוק הייבוא, הרפורמות שעברו וגם על אלו שעדיין יש להיאבק, בנוהל – מסמכים, הפניות, סרטונים ועוד מלא דברים.

    זהו, אנחנו מסיימים, וזה הזמן להודות לרחל גור, ששוב,  קפצה להתארח, ותודה גם לכם, שהאזנתם לנו.  ואם אהבתם את הפרק אל  תשכחו לדרג אותנו באפל ובספוטיפי, או להשאיר תגובות – חפשו את רחל או אותי בטוויטר, ובואו נקשקש קצת. אם אתם מעדיפים פייסבוק, אנחנו גם שם, וגם בטלגרם ובאינסטגרם, וגם במייל podcast@lobby99.org.il ממש לפני סיום – מסורת לא שוברים: שתפו הלאה – למשפחה, חברים ו… יבואנים מקבילים. אני הייתי כרמל נמש, ואנחנו נתראה בפרק הבא.

    פרקים אחרונים

    יש לך הערה או שאלה?

    שלחו לנו מייל ל-podcast@lobby99.org.il
    או הצטרפו לקבוצת המאזינים בפייסבוק.

    אהבתם את הפרק?

    שתפו את הפרק לחברים, משפחה ו…

    שיתוף ב facebook
    שיתוף ב twitter
    שיתוף ב whatsapp
    שיתוף ב email
    שיתוף ב telegram
    דילוג לתוכן