בנק חדש? טוב ויפה אבל לא מספיק כדי שתהיה תחרות אמיתית בשוק הבנקאות

לפני כשלוש שנים עברה הרפורמה בבנקאות, שאמורה להגביר את התחרות בשוק הריכוזי הזה. עבדנו קשה מאוד על העברת הרפורמה הזו מול עשרות הלוביסטים של הבנקים ובסוף הצלחנו.

אבל כמו שאנחנו כבר יודעים, לא מספיק להעביר את החוק ובשנים האחרונות אנחנו נאבקים על יישומו.

בשבוע שעבר קיבלנו בשורה משמחת – הפיקוח על הבנקים ובנק ישראל נתנו רישיון לבנק דיגיטלי חדש שאמור להתחיל לפעול בשנת 2021. זה טוב ויפה אבל זה לא מספיק.

עוד מרכיב ברפורמה בבנקים היה מתן הקלות לחברות טכנולוגיה פיננסית (פינטק, financial technology), שיוכלו להוות תחרות לבנקים. למשל, חברות שמחברות בין אנשים שיש להם כסף זמין ורוצים להלוות אותו ולהרוויח ובין אנשים שצריכים הלוואה. הבנקים מעדיפים שלא תהיה להם תחרות בתחום ההלוואות, כי הם מרוויחים לא מעט מהריביות המופקעות שהם גובים מאיתנו.

אחת השאלות בחקיקת הרפורמה בבנקים הייתה מי יפקח על הגופים האלה. אחרי קרב סמכויות בין הרגולטורים הוחלט לתת את הסמכות לרשות שוק ההון. לצערנו רק עכשיו, 3 שנים אחרי, נוטים להחליט ברשות שוק ההון שאין להם את היכולת לבצע זאת כראוי.

השבוע פורסם בדה מרקר כי נשקלת האפשרות להעביר את הפיקוח לבנק ישראל במקום. אנחנו מתנגדים נחרצות לרעיון הזה. האפשרות הזו עלתה גם בדיונים על הרפורמה בבנקים ונשללה חד משמעית כי, כפי שראינו בשנים האחרונות, בנק ישראל מעדיף כל פעם מחדש את השמירה על יציבות הבנקים על פני יצירת תחרות.

רגולטור שאחראי ליציבות הבנקים לא יכול לפקח על הגופים שאמורים להתחרות בהם, נקודה. ואנחנו – הלובי שדואג לאינטרסים של הציבור – נפנה לשר האוצר כדי לעצור את זה.

הצטרפו אלינו וחזקו אותנו במאבק על תחרות בשוק הבנקאות https://bit.ly/2M9Nk7U

תודה על הרשמתך לניוזלטר שלנו!

ייתכן והוא יגיע לספאם או לקידומי מכירות, אז כדאי לחפש אותנו בימי שישי בבוקר ולסמן בכוכב כדי שיגיע לתיבת הדואר הנכנס הרגילה.

דילוג לתוכן