החלטות על מאות מיליונים מכספי הציבור מתקבלות ללא פיקוח? לא עוד

בראש כל חברה ממשלתית עומד דירקטוריון המורכב ממספר חברים ונועד לפקח ולקבל החלטות קריטיות המשפיעות בסופו של דבר עלינו, האזרחים. חברות ממשלתיות רבות נכנסו לתקופת המלחמה עם דירקטוריון בהרכב חסר, כשרק בחודש אוגוסט האחרון היו חסרים 439(!) דירקטורים בחברות אלה, וזה הוביל אותן להתנהל בקוורום חסר (כלומר, מספר חברים מתחת למינימום הנדרש לקבלת החלטות). עם הנתונים האלו הגענו בשבועות האחרונים לדיוני ועדת החוקה וטענו שגם אם יש צורך לאפשר לחברות הללו לקבל החלטות דחופות וחיוניות על רקע המלחמה – לא יכול להיות שלא יהיה על כך פיקוח. לשמחתנו, דרישתנו התקבלה ע"י יו"ר ועדת החוקה ח"כ שמחה רוטמן, וכעת, כל החלטה שמתקבלת בקוורום חסר, תפורסם באתר רשות החברות הממשלתיות ובאתר החברה. כך נדע אילו החלטות, באילו נושאים, וכמה דירקטורים קיבלו אותן, ונוכל לפקח ולבקר החלטות אלו.
***
חברות ממשלתיות חשובות, במיוחד בימים אלה, בהן: חברת החשמל, חברת רפאל, חברת אלתא, חברת תומר (ניהול מערכות טילי חץ), הן מקצת החברות בהן לא קיים הרכב דירקטוריון מלא. ולעיתים הן יידרשו לקבל החלטות דחופות וחיוניות. האם סביר שחברה כזו תקבל החלטות עם שניים- שלושה דירקטורים, כשהחוק קובע מספר של 21-7 חברי דירקטוריון? מי יבטיח שהשקיפות נשמרת?
בעשרות שעות דיון בהן נכחנו הצפנו שוב ושוב את הבעייתיות שבשיטה. השרים האחראיים על המינויים של הדירקטורים פשוט נמנעים מלמנות בשל כיפופי ידיים ושיקולים פוליטיים, וכך החברות הממשלתיות על סף שיתוק מתמיד. כעת, בתקופת המשבר, לעיתים עולה צורך לקבל החלטות דחופות אך לא ניתן לאפשר שהחלטות כאלו יתקבלו בלי פיקוח ציבורי.
גאים שדרישתנו לחייב את החברות הממשלתיות לפרסם באתר רשות החברות הממשלתיות ובאתרי האינטרנט שלהן, התקבלה. הצלחנו להבטיח שגם אם ההחלטות מתקבלות בהרכב חסר – הדירקטורים המקבלים החלטות קריטיות בחדרי הישיבות, ידעו שהם תחת פיקוח של הציבור.
רוצים להמשיך לקדם את השקיפות בממשלה ובחברות הממשלתיות דווקא בתקופת החירום? הצטרפו אלינו


תודה על הרשמתך לניוזלטר שלנו!

ייתכן והוא יגיע לספאם או לקידומי מכירות, אז כדאי לחפש אותנו בימי שישי בבוקר ולסמן בכוכב כדי שיגיע לתיבת הדואר הנכנס הרגילה.

דילוג לתוכן