לחברות מסחריות אסור לתרום כסף לפוליטיקאים, איך הן עוקפות את זה?

חברות הענק רוצות להשפיע על פוליטיקאים כדי שידאגו לאינטרסים הכלכליים שלהן. החוק בארץ לא מאפשר להן לתרום למפלגות ומועמדים (בניגוד למשל בארצות הברית) כדי למנוע את ההשפעה של בעלי ההון על השלטון.

אבל כמובן שהטייקונים והחברות הגדולות תמיד מוצאים דרך עוקפת כדי לעקם את הכללים לטובתם. בתקופה האחרונה מצטברות עדויות על כך שחברות תורמות לעמותות המקורבות לשרים בממשלה, דווקא בזמן שהשרים צריכים לקבל החלטות מכריעות לגבי אותן חברות.

הפרקטיקה היא כזו: החברה מקבלת טלפון מלשכת השר, עם בקשה לתרום לעמותה שעושה "רק טוב" אבל במקרה לגמרי מקורבת פוליטית לשר. החברה תורמת מתוך הבנה שהתרומה תחזק את קשריה עם לשכת השר, כך שאפשר לראות את התרומה בעצם כהשקעה בעתיד החברה – או ביצירת רגולציה נוחה יותר עבורה.

כיום החברות יכולות לתרום באין מפריע, כי הן לא מחוייבות לדווח על העמותות להן הן תרמו. וכך מתקיימים להם קשרי הון-שלטון הנסתרים מהציבור.

מעצבן? זה לא הכל. אנחנו משלמים על זה פעמיים. פעם ראשונה בקידום אינטרסים של חברות פרטיות המנוגדים פעמים רבות לאינטרס הציבורי, ופעם שניה בעובדה שהכסף המשולם הוא הכסף שלנו.

מה זאת אומרת? חברות ציבוריות, כלומר חברות שכספי הפנסיה שלנו מושקעים בהן, מבצעות את התרומות האלה בכספי החברה שהם בעצם כספי הציבור.

אז מה עושים? פנינו היום לרשות ניירות ערך כדי לדרוש ממנה לשנות את הכללים ולחייב את החברות הציבוריות בשקיפות של התרומות שלהן. כך הציבור יוכל לדעת לאן החברות תורמות ועל איזה פוליטיקאים הן מנסות להשפיע ומה מפת האינטרסים והלחצים.

רוצים לחזק את המאבק בקשרי ההון שלטון ? הצטרפו עכשיו ללובי הציבורי: https://bit.ly/36iV28O

תודה על הרשמתך לניוזלטר שלנו!

ייתכן והוא יגיע לספאם או לקידומי מכירות, אז כדאי לחפש אותנו בימי שישי בבוקר ולסמן בכוכב כדי שיגיע לתיבת הדואר הנכנס הרגילה.

דילוג לתוכן