מי ישקם את ההריסות סביב ים המלח?

במסגרת המאבק שלנו לקראת תום תקופת הזיכיון של ים המלח שיחול ב-2030, וההסדר החדש, נספר לכם הפעם על תחום נוסף בזיכיון – בשטח שלו, שהוא גדול יותר מכל שטחה של ירושלים, מפוזרים מכרות פעורים ומחצבות שלא שוקמו, שבהן חברת כי"ל בעלת הזיכיון עשתה שימוש לאורך השנים. לאחרונה נפגשנו עם המפקח על המכרות במשרד האנרגיה, ודרשנו שיפעל כדי שלקראת תום הזיכיון של חברת כי"ל בים המלח – היא תיקח אחריות על הנזקים שגרמה, ותשקם את שטח הזיכיון. אנחנו נמשיך ללוות את ההליכים לקראת תום הזיכיון, צעד צעד, בכנסת, מול כל משרדי הממשלה והרגולטורים הרלבנטיים, כדי שהציבור יוכל ליהנות מים המלח – כאוצר טבע וגם כמשאב כלכלי. ואתם, נכנסתם לקחת חלק ולתמוך במאבק שלנו? https://ow.ly/qgMu50SNlzF
***
לאורך עשרות שנים, כי"ל חצבה וכרתה בשטח הזיכיון סלעים, חול וחומרים נוספים, ולא טרחה לשקם אחריה. לאחרונה נפגשנו עם שארבל שחאדה, המפקח על המכרות והמחצבות במשרד האנרגיה, והדגשנו בפניו כי לא מדובר רק בפגיעה בנוף, אלא במעבר על החוק מצד החברה. דרשנו שלקראת סיום הזיכיון של כי"ל בשנת 2030, המפקח על המכרות יוודא ששטח הזיכיון יועבר לזכיין הבא, וגם לציבור, כשהוא נקי ומשוקם. בפגישה גילינו שמשרד האנרגיה מפרש את החוק באופן שלא מאפשר לו לפקח על שטח הזיכיון. קראנו למפקח לאתגר את הפרשנות הזו, לתקן את העוול ולהתחיל לפקח על הנעשה בשטח הזיכיון. עוד ביקשנו לעמוד על כך שבזיכיון הבא בים המלח, לא יזוז אפילו גרגר חול אחד בלי לקבל את אישור המפקח, ובלי להתחייב על שיקום השטח.
בנוסף, שוחחנו עם המפקח על הנעשה בשדות הפוספטים בנגב, המצויים גם הם תחת אחריותו. הפוספטים הם מחצבים מהם מפיקים תרכובות זרחן, חומר שבו נעשה שימוש לחקלאות, לייצור מזון ולתרופות.
בשנת 2024 יסתיים הזיכיון של חברת רותם אמפרט, חברה בת נוספת של כי"ל, על אותם שדות פוספטים שהיא קיבלה בשנת 2001. וזה אחרי שהיא קיבלה בשנת 2021 שלוש שנים נוספות בפטור ממכרז, כי אם אפשר לתת מתנות לכי״ל – למה לא בעצם? כבר 15 שנה שחברת רותם אמפרט מאיימת שממש בעוד רגע ייגמרו עתודות הפוספטים, וכך היא מרתיעה חברות אחרות מלהתמודד על הזיכיון, ומקבלת הארכות בפטור ממכרז. בינתיים היא מרוויחה מאות מיליוני שקלים. בשנה האחרונה המפקח פרסם "קול קורא" לרישיונות חיפוש פוספטים בשטח השדות, תוך שהוא מציין שכנראה שיש ממש מעט עתודות. נשמע מוכר… נחשו מי זכתה ברישיונות החיפוש? נכון, כי"ל. קראנו למפקח לוודא שלקראת חידוש הזיכיון בשנת 2024 הוא יפסיק להסתמך על הטענות של חברת אמפרט, ויוודא שתתקיים תחרות אמיתית על זיכיונות ההפקה.
***
נמשיך להילחם על כך שהמחצבים היקרים ומשאבי הטבע של ישראל ישפרו את המצב של כל האזרחים, ולא רק את המצב של עידן עופר, בעל השליטה בכי"ל. נילחם על הפוספטים בנגב ועל ים המלח, כדי לדאוג לציבור הרחב. בואו לחזק את הגב הציבורי.

תודה על הרשמתך לניוזלטר שלנו!

ייתכן והוא יגיע לספאם או לקידומי מכירות, אז כדאי לחפש אותנו בימי שישי בבוקר ולסמן בכוכב כדי שיגיע לתיבת הדואר הנכנס הרגילה.

דילוג לתוכן