ראש הממשלה – ההחלטה בידיים שלך


ראש הממשלה – ההחלטה בידיים שלך

במי יבחר ראש הממשלה – במונופולים הגדולים שחוסמים תחרות או באזרח הישראלי הפשוט, שצמא להקלה ביוקר המחיה?

בכל פעם שאנחנו נוסעים לחו״ל, אנחנו מרגישים בכיס שלנו כמה יקר בישראל. אנחנו מסתובבים בסופרים בערי אירופה, ורואים את מחירי מוצרי הצריכה זולים משמעותית לעומת המחירים בארץ. סיבה מרכזית לפער הזה היא היעדר תחרות: בישראל, מספר מצומצם של חברות גדולות ויבואנים בלעדיים שולטים במדפי הסופרמרקטים. הם אמנם מייצרים תחושה של שפע ומגוון, באמצעות ריבוי של מותגים, אבל בפועל רוב המוצרים האלו מיובאים או מיוצרים על יד מספר קטן של מגה-מונופולים. המצב הזה אינו גזרת גורל. כדי שתהיה תחרות אמיתית (שיכולה להביא להוזלת מחירים), צריך לאפשר כניסה של יבואנים ומוצרים חדשים ומתחרים. ולכן, בשנים האחרונות אנו דוחפים לרפורמה מקיפה בתחום הייבוא, מהלך שמיועד לפתוח את השוק הישראלי לתחרות ובכך לשנות את כללי המשחק. מנגד, יש כמובן את מי שלא רוצה שנשנה את הכללים – ואלו בעיקר המונופולים הגדולים הללו. כעת, ההכרעה בנושא מונחת על שולחנו של ראש הממשלה – במי תבחר, אדוני ראש הממשלה? בחברות הגדולות או באזרחים שמתקשים לסיים את החודש?

אנו סבורים, יחד עם משרדי האוצר והכלכלה, שניתן לפשט את התהליך הבירוקרטי הקיים בייבוא באמצעות כמה צעדים קונקרטיים. לדוגמה, במקום הכללים המסורבלים והייחודיים שהמציאו בארץ עבור יבוא וסימון של מוצרים, ניתן לאמץ את הסטנדרט האירופאי. מה שעובד עבור כל מדינות אירופה, אמור לעבוד גם פה בקלות, ושלא יספרו לנו סיפורים שבישראל שמן זית, דבש, וקפה מגורען צריכים לעמוד בסטנדרט מיוחד על מנת לשמור על בריאות ובטיחות הציבור.
ומי בצד השני? משרד הבריאות, שמרגיש את הלחץ והמיאוס הציבורי מיוקר המחיה, אבל ממשיך להציע כל מיני פתרונות שמהווים בעיקר פלסטרים קטנים או פתרונות ביניים, זאת במקום פשוט לאמץ באופן ישיר את הרגולציה האירופאית.

אם ניכנס רגע לעובי הקורה ולמושגים המקצועיים, בשנים האחרונות נוכחנו לדעת שכל ניסיון להתאים את התקנים בישראל לסטנדרט הבינלאומי תמיד יהיה פתוח לפרשנות מחמירה של משרד הבריאות או מכון התקנים, ששוב ושוב הוכיחו שהם חוששים מאיבוד השליטה, ולכן לא מסוגלים לעבור לשיטת ייבוא מודרנית של בדיקות מדגמיות ואכיפה בשווקים (במקום רישיונות ייבוא ובדיקות מקדימות). חשוב להדגיש שאנו לרגע לא מקטינים את החשיבות העליונה של בריאות ובטיחות הציבור, ומובן שמשרדי הממשלה הנוגעים בדבר כמו משרד הכלכלה ומשרד הבריאות, יצטרכו לקבל משאבים חדשים ונוספים בכדי לבנות מערך אפקטיבי של פיקוח ואכיפה בשווקים.

צריך לזכור כל הזמן שיש גם מי שבוחש מאחורי הקלעים – בעיקר הלוביסטים של החברות הגדולות השולטות היום בשוק המזון הישראלי (ולפיכך בעגלות הסופר של כולנו) – אלו מתעקשים לשמור על הסרבול מסורבל, ובכך לוודא שמתחרים פוטנציאלים נשארים בחוץ.

כעת ההכרעה בין הצעת פתרון "הפלסטרים" של משרד הבריאות להצעת משרדי האוצר והכלכלה של אימוץ הסטנדרט האירופי, הגיעה להכרעתו של ראש הממשלה. במה יבחר ראש הממשלה? במונופולים וחברות המזון הדואגות לשמור על המתחרים שלהם בחוץ, באמצעות הלחצים על משרד הבריאות? או באזרחים שנאנקים ונחנקים תחת יוקר המחיה ולא מצליחים לסיים את החודש? בעינינו התשובה פשוטה.

הצטרפו אלינו ויחד נילחם להטות את הכף לטובת האזרח הקטן

 

תודה על הרשמתך לניוזלטר שלנו!

ייתכן והוא יגיע לספאם או לקידומי מכירות, אז כדאי לחפש אותנו בימי שישי בבוקר ולסמן בכוכב כדי שיגיע לתיבת הדואר הנכנס הרגילה.

דילוג לתוכן