לאחר כשנתיים של מאבק שהובלנו בלובי 99 מול חברות הגז, פורסמה החלטת הממונה על הנפט במשרד האנרגיה והתשתיות לפיה מאגר לוויתן, המאגר הגדול והחשוב ביותר במדינה, יקבל אישור לייצא 118 מיליארד מ”ק גז – כ-57 מיליארד מ״ק פחות מהבקשה המקורית – שהן כ-15% מהעתודות המוכחות של מדינת ישראל. מצד אחד המספר הזה אומר שהצלחנו להציל ארבע שנים של עצמאות אנרגטית עבור המדינה, אך מהצד השני משרד האנרגיה קיבל את ההחלטה ללא קיום שימוע והבהרת המשמעויות לציבור. מאגרי הגז הם אוצר של כל אזרחי מדינת ישראל שאמורים להינות ממנו. נמשיך להלחם למען הציבור כדי לדאוג שלא יפגע הביטחון האנרגטי שלנו. הצטרפו גם אתם ללובי של הציבור – https://bit.ly/3ROmBAd
***
מזה שנים שאנחנו משמיעים את קול הציבור בסוגיית ייצוא הגז. הפעם, יותר מתמיד הביטחון האנרגטי של ישראל עומד בסכנה, וזה קריטי במיוחד בתקופה זו של מלחמה. בימים האחרונים התקבלה החלטת המומנה על הנפט במשרד האנרגיה והתשתיות לאשר את הגדלת את ייצוא הגז למאגר לוויתן. מצד אחד, אנחנו זוקפים לזכותנו הישג חשוב שלנו כי הבקשה המקורית של בעלי לוויתן הייתה לאשר ייצוא בהיקף של 175 מיליארד מ”ק, ולאחר פעילות אינטנסיבית שלנו, הצלחנו להוריד 57 – כארבע שנות הפקת חשמל עבור המדינה. זה אומר עוד 4 שנים בהן לא נסבול ממחסור באנרגיה ומזינוק במחיר החשמל.
מצד שני, משרד האנרגיה קיבל החלטה זו ללא קיום שימוע ציבורי, וללא הבהרת המשמעויות לציבור. הרי רק לפני שנה התריעו במשרד האוצר שישראל עשויה להיות תלויה ביבוא גז יקר תוך 15 שנה. כיצד ההחלטה הזו משפיעה, ומדוע משרד האנרגיה לא מספר לציבור מתי ייגמר הגז?
מדובר בסיומו של אחד המאבקים המשמעותיים בין האינטרס הציבורי לאינטרס של טייקוני הגז, אך זהו לא סוף הסיפור. ראשית, חברות הגז עתידות להמשיך לבקש הרחבות לאישורי הייצוא. שנית, המון פרטים עוד לא סגורים, כיצד יתבצע הייצוא? כמה יובטח ברמה השנתית והיומית לשוק המקומי כדי לייצר יותר תחרות? באילו תנאים המדינה יכולה להקפיא את הייצוא?
***
במיוחד בימים אלה של חוסר וודאות ואיום על משק האנרגיה והחשמל, על משרד האנרגיה לדאוג בעיקר לאינטרס של הציבור ולא לאינטרס של חברות מסחריות שרוצות רק להגדיל את הרווחים.
אנחנו בלובי 99 לא מתכוונים להפסיק להילחם. הצטרפו אלינו וחזקו אותנו במלחמה על משאבי הטבע של הציבור