האתר שלנו נמצא בתהליכי שדרוג, גלו סלחנות אם נתקלתם בבאג כלשהו

בלוג עדכונים שוטפים >>

למה לתת לגופים הכי חזקים במשק עוד יותר כוח והשפעה?

156650217_4318452718184102_6292914135380295561_n

גופי הפנסיה שולטים ב-2 טריליון ש״ח (!) מכספי החסכונות של הציבור. מדובר במספר חד ספרתי של גופים המחזיקים בידיהם כוח אדיר. לפני יומיים חתם שר האוצר על טיוטת תקנות של רשות שוק ההון, שמאפשרת לגופים האלו להחזיק נתח משמעותי בפרויקטי תשתית בהיקף של 100 מיליארד ש״ח.

לכאורה נשמע מצוין להשקיע בתשתיות, רק שמרוב כוונות טובות מחזירים את הריכוזיות במשק עשרים שנה אחורה, כשהטייקונים החדשים עם הכח המופרז יהיו המנהלים ובעלי השליטה בגופי הפנסיה. פנינו לגורמים הרלבנטיים בדרישה לחכות עם החלטה כה מהותית ולקיים דיון עומק בנושא לאחר הבחירות ועם חזרת הכנסת לפעילות סדירה.
**
היום הגופים שמנהלים את הפנסיה שלנו מוגבלים באחזקה של 20% בחברות אחרות (לא פיננסיות). טיוטת תקנות חדשה מציעה לחזק אותם עוד יותר ולאפשר להם לעלות לאחזקה של 49% בחברות שמוקמות לצורך הקמה של פרויקטי תשתית. מדובר במהלך שייתן עוד הרבה מאוד כוח בידי 6 גופי פנסיה שכבר עכשיו מוגדרים ״גופים ריכוזיים״.

לפרויקטי תשתית (לדוגמה סלילת כבישים, תחנות כח, נמלים) יש השפעה מכרעת על פעילותו התקינה של המשק. לאפשר ל-6 גופי הפנסיה ובעלי השליטה בהם, החזקים מאד ממילא ואחראים למימון והשקעות רחבות היקף במשק, להחזיק בכמעט מחצית מחברות כאלו זה ממש למסור להם את "השאלטר" על פעילויות חיוניות במשק, ובכך להגדיל את יכולת ההשפעה שלהם על מקבלי ההחלטות לטובת האינטרסים הכלכליים שלהם. חוק הריכוזיות ביקש להפחית את השליטה של מספר בודד של אנשים וחברות במשק והמהלך הזה מנוגד לגמרי לתכלית החוק, ובעצם מעביר את הריכוזיות מהידיים של הטייקונים לידיים של גופי הפנסיה.

מעבר לכך, המהלך הזה מנוגד למגמה השולטת בעשורים האחרונים של צמצום האחזקה של גופים פיננסיים (בנקים, חברות ביטוח ועוד) בחברות שאינן פיננסיות. הרעיון שעומד מאחורי ההפרדה הזו הוא למנוע מהגופים הפיננסיים לנצל את הכוח הכלכלי שלהם כדי לתת הלוואות בתנאים טובים לחברות בהן הם שולטים ולמנוע הלוואות מהמתחרים. התקנות החדשות עשויות להיות תקדים מסוכן ולגרום להחזרת הגלגל לאחור.

מדובר במהלך שיש לו השלכות מרחיקות לכת על המשק בכללותו ועל כספי הפנסיה שלנו, ולכן לא צריך לדון בו בחופזה, רגע לפני בחירות, גם אם בעלי עניין ולוביסטים של חברות הפנסיה ממש לוחצים. פנינו היום ליו״ר ועדת הכספים של הכנסת, בה אמור להתקיים דיון בתקנות, בדרישה לדחות את הדיון בהן עד חזרת הכנסת לפעילות סדירה.

גם אתם חוששים מהכח המוגזם שבידי חברות הפנסיה? הצטרפו אלינו https://bityl.co/5peM

#הוןשלטוןפנסיה

הארגון היחיד שמקדם את האינטרס למען הציבור הרחב!

לובי 99 הוא הארגון היחיד שפועל רק על סמך דמי החבר שלכם.
כל סכום משמעותי!
הצטרפו ל- 20,577 חברי לובי, תומכים קבועים בפעילותנו.

עקבו אחרי הפעילות שלנו! הרשמו וקבלו ניוזלטר שבועי

אנחנו משתמשים בקוקיז! האתר עושה שימוש בקוקיז לצרכי תפעול, מדידה ושיווק. ניתן לעיין במדיניות הפרטיות.

בנקאות פתוחה

סייענו להעברת הרפורמה בבנקים, שאמורה להקל על פתיחת בנקים חדשים, והכנסנו לתוכה סעיפים רבים המקדמים את האינטרס הציבורי על פני האינטרסים של הבנקים.​