האתר שלנו נמצא בתהליכי שדרוג, גלו סלחנות אם נתקלתם בבאג כלשהו

בלוג עדכונים שוטפים >>

מערך הצרכנות בזמן משבר

514632552_1158420689653083_4206820584189745149_n

הציבור הישראלי עבר בשבועות האחרונים מערכה משוגעת – טילים בלתי פוסקים מאיראן, יום ולילה, ואי-ודאות גוברת. אך בשוק המזון? גורמים מסוימים התנהגו כאילו זו סיבה למסיבה: בתקופה זו, בה מרכזי הקניות נותרו סגורים, שמי הארץ נסגרו גם הם והאנשים נותרו ספונים בבתיהם – פידיון רשתות השיווק גדל, כי אנשים קנו יותר מוצרי יסוד בסופר ליד הבית. ודווקא בתקופה זו, שחקנים בשוק פעלו כדי למנף את המשבר לטובת הגדלת רווחים על חשבוננו. לא מדובר בצירוף מקרים, אלא בשיטה סדורה שמופעלת שוב ושוב בכל תקופת חירום, כשהקשב הציבורי מופנה למקומות אחרים – כל שחקן פועל "בתחום שלו" בשרשרת הערך, והתוצאה המצטברת ברורה: עליית מחירים בלתי פוסקות וניצול ציני של המצב.

************

נתונים שפורסמו לאחרונה מראים כי בשבוע הראשון למערכה עם איראן, רשתות המזון הגדולות רשמו עלייה של כ-20% בפדיון. כל זאת לאחר שבחודשים שקדמו ללחימה הציבור הישראלי דווקא צמצם את צריכתו – חלקו ממניעים כלכליים, חלקו כמחאה צרכנית. המלחמה אילצה רבים לשוב לרשתות המזון, מה שממחיש עד כמה הציבור מוגבל ביכולת הבחירה שלו מול שוק ריכוזי, ושהצרכן לבדו אינו יכול לשנות את כללי המשחק – גם אם הוא מודע, אחראי ורוצה בכך.

ותוך כדי, מתחת לרדאר התקשורתי – שחקניות מרכזיות בשוק המזון הודיעו, שוב, על עליית מחירים. חברת סוגת, למשל, תעלה את מחירי האורז בשיעור של 9% – וזאת למרות שמחיר האורז העולמי ירד ביותר מ-30% מתחילת השנה. במקביל, מחלבות רמת הגולן הודיעה על התייקרות של חלק ממוצרי חלב, שטראוס הודיעה על ייקור מוצרי קפה ושוקולד – וכל זה קורה בזמן שאחוזי הרווחיות שלה עמדו עוד טרם ההתייקרות על 15% בתחום הקפה, לעומת 4% בעולם. עליות אלו מצטרפות לעליות מחירים של יצרניות רבות שהעלו מחירים בפעם המי יודע כמה השנה. לא רק זה, רשתות השיווק אף ניסו לנצל את מצב החירום ולבטל (שוב) את החובה לסמן את המחירים על המוצרים.

המדינה נדרשת לבחור צד: האם תמשיך להעניק גיבוי לשחקנים החזקים שמנצלים את חולשת הציבור, או שתבחר סוף-סוף להגן עליו. אנחנו בלובי 99 לא נרפה, ונמשיך לחשוף את המחירים, ההפרות והתירוצים של חברות המזון, כדי להשמיע את זעקת הציבור ולדרוש מהממשלה לפעול מיידית: לטפל בריכוזיות הגבוהה שמאפשרת לחברות לצפצף על הצרכנים; לקדם חקיקה שתחייב את יצרניות ויבואניות המזון בשקיפות הדוחות הכספיים; להשלים רפורמה מבנית מקיפה בכלל מקטעי שרשרת הערך בשוק המזון; ולפרק את המונופולים שמכתיבים את כללי המשחק. רק טיפול אמיץ, מעמיק ומלא במבנה השוק – יוכל לייצר שינוי אמיתי עבור הציבור.

יוקר המחיה לא נוצר מעצמו, והוא גם לא ייעלם לבד. הגיע הזמן לעצור את המנגנון הזה – ולא לתת לעוד משבר ביטחוני להפוך להזדמנות עסקית על חשבוננו.

זה מאבק גדול, ואנחנו צריכים אתכם איתנו.
הצטרפו עוד היום ?https://bit.ly/3GaiKuO

הארגון היחיד שמקדם את האינטרס למען הציבור הרחב!

לובי 99 הוא הארגון היחיד שפועל רק על סמך דמי החבר שלכם.
כל סכום משמעותי!
הצטרפו ל- 20,350 חברי לובי, תומכים קבועים בפעילותנו.

עקבו אחרי הפעילות שלנו! הרשמו וקבלו ניוזלטר שבועי

אנחנו משתמשים בקוקיז! האתר עושה שימוש בקוקיז לצרכי תפעול, מדידה ושיווק. ניתן לעיין במדיניות הפרטיות.

בנקאות פתוחה

סייענו להעברת הרפורמה בבנקים, שאמורה להקל על פתיחת בנקים חדשים, והכנסנו לתוכה סעיפים רבים המקדמים את האינטרס הציבורי על פני האינטרסים של הבנקים.​