בנק הפועלים ובנק מזרחי טפחות נתפסו גובים עמלות שלא כדין, ושתי תובענות ייצוגיות נפרדות התנהלו בנושא בבתי המשפט המחוזיים. כעת, בשני ערעורים שאוחדו לדיון אחד, יידרש בית המשפט העליון להכריע בשאלה עקרונית: האם על הבנקים להשיב ללקוחות רק את סכום העמלות שנגבו ביתר – או גם את ריבית החובה הבנקאית (הריבית על המינוס), שנגבתה מהלקוחות עקב אותה גבייה בלתי חוקית?
אנחנו בלובי 99, יחד עם עמותת רווח נקי ועמותת הצלחה, ביקשנו להצטרף להליך – כדי להאיר זווית נוספת: החשיבות שבהשבה מלאה של הכספים שנגבו שלא כדין, כדי להבטיח הרתעה אפקטיבית של הבנקים, מפני הפרות דין.
***
בשנת 2024 הבנקים הרוויחו 30 מיליארד ₪, מתוכם 6 מיליארד ₪ רק מעמלות.
הדיון בבית המשפט העליון יעסוק בשאלה עקרונית ורחבה – האם להמשיך לאפשר לבנקים שהפרו את החוק והפסידו בתביעות להשאיר אצלם רווח שנוצר מההפרה הזו ("רצועת רווח")?
ההכרעה של העליון פה תהיה קריטית: אם הבנקים לא יחויבו להחזיר כל שקל שנלקח שלא כדין, הם ימשיכו ב"שיטת מצליח". לכן נדרשת החלטה ברורה שתיצור הרתעה אמיתית, ותגרום לבנקים לחשוב פעמיים לפני שיפרו שוב את החוק. בדיוק בשל כך, הגשנו יחד עם עמותת רווח נקי ועמותת הצלחה, בקשה להצטרף לתביעה כידידי בית המשפט. המומחיות המשותפת שלנו בתחום הבנקאות והצרכנות הפיננסית, לצד הניסיון הרב בקידום זכויות לקוחות הבנקים ובהבטחת הרתעה אפקטיבית, תאפשר להרחיב את היריעה בפני בית המשפט העליון באשר לחשיבות עקרון ההרתעה.
בהתאם להחלטת בית המשפט בבקשה שלנו, נהיה שם גם בדיון עצמו – כדי לוודא שהציבור, ולא הבנקים, הוא זה שיוצא עם ידו על העליונה.



